Chromebooks zijn veilig
De Chromebook is superveilig, en wel hierom:
Bij het aanzetten controleert de computer of er met het operating system (chromeOS) is geknoeid.
Dat zou kunnen gebeuren door een hacker of een virusprogramma. Zodra het systeem dat merkt:overschrijft hij het systeem met de fabrieksinstellingen;
werkt hij het weer bij met de laatste versie;
start de Chromebook opnieuw met een schone lei. Er gaan geen gegevens verloren, want die staan in je Google-account, veilig bij Google.
De eigenaar van de Chromebook (degene die als eerste inlogt als hij uit de verpakking komt of nadat er een powerwash is gedaan) kan aangeven of andere mensen het apparaat ook mogen gebruiken.
Iedere gebruiker heeft zijn eigen virtuele Chromebook, met zijn eigen apps en persoonlijke instellingen. De gebruikers (en hun programma's) kunnen niet bij de gegevens van andere gebruikers komen.
Je kunt de Chromebook ook zo instellen dat een gast er mee kan werken. Die hoeft dan niet in te loggen en kan gewoon het internet op. Zodra hij het gastscherm sluit of de Chromebook uit zet, zijn alle gegevens verdwenen.
De Chrome browser is technisch zo ingericht dat de inhoud van het ene tabblad geen invloed kan hebben op een ander tabblad. Dat heet sandboxing (zandbak). Stel dat je op een kwaadaardige website terecht komt, dan kan die site niets buiten zijn eigen tabblad uitrichten.
Zodra je uitlogt of het scherm vergrendelt, zijn gegevens op de Chromebook niet meer toegankelijk. Bovendien zijn de gegevens die er op staan, versleuteld.
Je kunt niet zomaar een ander operating system op een Chromebook zetten: op het moederbord zit een fysieke beveiliging die dat voorkomt.