Proton
Wat is Proton?
De tekst hieronder komt van de proton-site.
Privacy is de standaard
Proton werd in 2014 opgericht in Zwitserland toen een team van wetenschappers, die elkaar ontmoet hadden bij CERN (de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek), besloot om een betere internetomgeving te bouwen waar privacy de standaard is.
Proton is een stichting
Bouwen aan een internet waar mensen belangrijker zijn dan winst
Proton is opgericht om de wereld te helpen, en de non-profit Proton Foundation garandeert dat dit nooit kan veranderen. Als grootste aandeelhouder van Proton oefent de stichting haar controle uit zodat Proton niet afwijkt van onze missie om een beter internet te maken dat het beste voor heeft met iedereen in de maatschappij. Ons wettelijk bindend doel is om privacy, vrijheid en democratie in de hele wereld te bevorderen.
Richtlijnen voor mensen, niet voor winst
De Proton Foundation is een Zwitserse non-profitorganisatie die geen aandeelhouders heeft. Proton heeft dus niet te maken met individuele financiële belangen en moet altijd in het beste belang van de Proton-community handelen. Wijziging van bestuur van Proton kan niet gebeuren zonder toestemming van de Foundation, waardoor deze kwaadaardige overnamepogingen van Proton kan blokkeren, als deze niet overeenkomen met onze wettelijke plicht om de community te dienen. Onze rol is om te garanderen dat onze community altijd voorop staat.
Proton gelooft in de kracht van open-source
Transparantie is de enige manier om het vertrouwen van onze community te winnen
Alle Proton-apps zijn open-source en zijn onafhankelijk gecontroleerd en geverifieerd door externe experts. Iedereen kan zien en verifiëren dat onze apps doen wat we beweren.
Proton heeft zes producten (tot nu toe)
Proton biedt een op privacy gerichte werkomgeving op het internet, voorzien van hulpmiddelen om advertenties en trackers (commerciële cookies) te weren of onschadelijk te maken.
Alle producten zijn gratis en hebben een betaalde variant met meer mogelijkheden.
Dit zijn (tot nu toe) de producten:
Proton Mail
Vergelijkbaar met Gmail, maar alle trackers worden gewist.
Proton VPN
een VPN die advertenties en trackers blokkeert.
Proton Pass
een wachtwoordbeheerder, inclusief 2FA en ondersteuning voor Passkeys (inlogsleutels). Het ondersteunt ook e-mail aliassen: het maakt een willekeurig e-mailadres voor bijvoorbeeld een account op een webwinkel die je (nog) niet vertrouwt.
Proton Drive
als opslagmedium vergelijkbaar met Google Drive, maar met minder 'kantoormogelijkheden': voorlopig zit er alleen een beperkte tekstverwerker bij.
Proton Calendar
een agenda, vergelijkbaar met de Google agenda.
Proton Wallet
de mogelijkheid om cryptomunten op te slaan.
Waarom ik Proton Mail gebruik
Waarom ik Proton Pass gebruik
Het werkt op meerdere platforms via een browser-extensie of app.
Het maakt wachtwoorden voor je aan die uit:
een moeilijk te onthouden reeks letters, cijfers en andere tekens bestaan of
die een combinatie zijn van een aantal (Engelse) woorden, wat makkelijker over te nemen is.
Het maakt en bewaart Passkeys.
Het genereert 2FA codes.
Het kan e-mailadressen voor je maken die je bijvoorbeeld kunt gebruiken om je te abonneren op een nieuwsbrief zonder dat men jouw echte e-mailadres te weten komt (werkt samen met Proton Mail).
Het is makkelijk in gebruik.
Het is Open Source, dus iedereen kan de programmacode (broncode) controleren.
Waarom ik Proton VPN gebruik
Waarom ik Proton Calendar niet gebruik
Omdat je nog geen agenda's kunt delen.